
W znacznej większości polskich domów niewykorzystane, marnowane jedzenie regularnie ląduje w koszu na śmieci. Najczęściej są to gotowe dania, pieczywo oraz mięso. Szacuje się, że każdego roku w naszym kraju wyrzucanych jest nawet 5 milionów ton jedzenia. Warto postarać się zmienić własne nawyki i zwiększyć swoją świadomość na temat odpowiedzialnego kupowania oraz przechowywania produktów w lodówce, tak aby na dłużej zachowały one świeżość. W ten sposób przynajmniej w niewielkim stopniu przyczynimy się do zmniejszenia skali tego globalnego problemu.
Produkty świeże na dłużej – od czego zacząć?
Aby optymalnie wykorzystywać zawartość swojej lodówki, unikając tym samym nadmiernego marnowania żywności, warto regularnie tworzyć jadłospisy na kolejnych kilka dni, tydzień czy miesiąc. W ten sposób będziemy mogli nie tylko z większą świadomością wybierać produkty w sklepie, ale także wykorzystywać do przygotowania posiłków to, co już mamy w kuchni.
Bardzo ważne jest także, aby pamiętać o odpowiednim rozlokowaniu produktów spożywczych w lodówce. Warto umieszczać poszczególne artykuły w miejscach, gdzie panują optymalne dla nich warunki. Półki znajdujące się na drzwiach lodówki to z kolei optymalne miejsce dla oliwy, olejów oraz ketchupu czy musztardy.
Jeżeli chcemy przechować niedojedzony obiad czy kolację, należy umieścić danie na górnej półce lodówki, najlepiej w specjalnym, szczelnie zamykanym pojemniku. Także w szczelnym, najlepiej próżniowym pojemniku, warto przechowywać surowe mięso i ryby. W ten sposób skutecznie przedłużymy ich świeżość, a także unikniemy przenikania ich aromatów do innych produktów.
Warto też pamiętać, że niektóre warzywa, jak np. pomidory, ogórki, czy ziemniaki powinny być przechowywane poza lodówką.
Jak zachować świeżość warzyw i owoców?
W przypadku świeżych warzyw i owoców kluczowa jest odpowiednia wilgotność powietrza w lodówce lub w jej części, gdzie są one przechowywane. Najlepszym dla owoców i warzyw rozwiązaniem jest umieszczenie ich w specjalnych, przeznaczonych do tego szufladach, zlokalizowanych w dolnej części chłodziarki.
Nowoczesne lodówki posiadają jedną lub dwie szuflady wyposażone w specjalne, innowacyjne technologie, które zapewniają optymalne warunki przechowywania owoców i warzyw. Doskonałym tego przykładem są lodówki Electrolux oraz ich inteligentna technologia TwinTech NoFrost, wykorzystująca dwa, niezależne od siebie systemy chłodzenia. To z kolei sprawia, że odpowiednie dla niektórych produktów, lecz zbyt suche dla warzyw i owoców powietrze nie dostaje się do specjalnej szuflady, w efekcie czego przechowywane w niej artykuły na dłużej zachowują swoją świeżość, smak oraz apetyczną konsystencję.
Korzystając z dostępnych obecnie, nowoczesnych technologii, możemy nie tylko przyczynić się choć niewielkiego zmniejszenia problemu marnowania żywności, ale także na dłużej cieszyć się pysznymi, świeżymi produktami oraz zaoszczędzić nieco na domowym budżecie.