Kategorie
Diety i przepisy

Jak przedłużyć świeżość kupowanych produktów spożywczych?

Jak przedłużyć świeżość kupowanych produktów spożywczych?

W znacznej większości polskich domów niewykorzystane, marnowane jedzenie regularnie ląduje w koszu na śmieci. Najczęściej są to gotowe dania, pieczywo oraz mięso. Szacuje się, że każdego roku w naszym kraju wyrzucanych jest nawet 5 milionów ton jedzenia. Warto postarać się zmienić własne nawyki i zwiększyć swoją świadomość na temat odpowiedzialnego kupowania oraz przechowywania produktów w lodówce, tak aby na dłużej zachowały one świeżość. W ten sposób przynajmniej w niewielkim stopniu przyczynimy się do zmniejszenia skali tego globalnego problemu.  

Produkty świeże na dłużej od czego zacząć? 

Aby optymalnie wykorzystywać zawartość swojej lodówki, unikając tym samym nadmiernego marnowania żywności, warto regularnie tworzyć jadłospisy na kolejnych kilka dni, tydzień czy miesiąc. W ten sposób będziemy mogli nie tylko z większą świadomością wybierać produkty w sklepie, ale także wykorzystywać do przygotowania posiłków to, co już mamy w kuchni.  

Bardzo ważne jest także, aby pamiętać o odpowiednim rozlokowaniu produktów spożywczych w lodówce. Warto umieszczać poszczególne artykuły w miejscach, gdzie panują optymalne dla nich warunki.  Półki znajdujące się na drzwiach lodówki to z kolei optymalne miejsce dla oliwy, olejów oraz ketchupu czy musztardy.  

Jeżeli chcemy przechować niedojedzony obiad czy kolację, należy umieścić danie na górnej półce lodówki, najlepiej w specjalnym, szczelnie zamykanym pojemniku. Także w szczelnym, najlepiej próżniowym pojemniku, warto przechowywać surowe mięso i ryby. W ten sposób skutecznie przedłużymy ich świeżość, a także unikniemy przenikania ich aromatów do innych produktów.  

Warto też pamiętać, że niektóre warzywa, jak np. pomidory, ogórki, czy ziemniaki powinny być przechowywane poza lodówką.  

Jak zachować świeżość warzyw i owoców? 

W przypadku świeżych warzyw i owoców kluczowa jest odpowiednia wilgotność powietrza w lodówce lub w jej części, gdzie są one przechowywane. Najlepszym dla owoców i warzyw rozwiązaniem jest umieszczenie ich w specjalnych, przeznaczonych do tego szufladach, zlokalizowanych w dolnej części chłodziarki.  

Nowoczesne lodówki posiadają jedną lub dwie szuflady wyposażone w specjalne, innowacyjne technologie, które zapewniają optymalne warunki przechowywania owoców i warzyw. Doskonałym tego przykładem są lodówki Electrolux oraz ich inteligentna technologia TwinTech NoFrost, wykorzystująca dwa, niezależne od siebie systemy chłodzenia. To z kolei sprawia, że odpowiednie dla niektórych produktów, lecz zbyt suche dla warzyw i owoców powietrze nie dostaje się do specjalnej szuflady, w efekcie czego przechowywane w niej artykuły na dłużej zachowują swoją świeżość, smak oraz apetyczną konsystencję.  

Korzystając z dostępnych obecnie, nowoczesnych technologii, możemy nie tylko przyczynić się choć niewielkiego zmniejszenia problemu marnowania żywności, ale także na dłużej cieszyć się pysznymi, świeżymi produktami oraz zaoszczędzić nieco na domowym budżecie.